Przepis na ten deser zdradził mi pan Kamil, tata Karolinki i Marcelinki. To bardzo interesująca propozycja , to naprawdę deser dietetyczny! Można przygotować go w wersji wegańskiej, bądź z mlekiem. Tłuszcz kokosowy, który używamy do przygotowania deseru, mimo, że zrobił oszałamiająca karierę nie jest zdrowy dla serca, jednak od czasu do czasu niewielkie jego ilości nie zaszkodzą.
Potrzebne składniki na 6 porcji:
- ½ szklanki (100g) kaszy jaglanej
- ¼ szklanki (50g) cukru trzcinowego
- 2,5 (500ml) szklanki mleka 2%tł
- ¼ szklanki (50g) tłuszczu kokosowego
- ½ laski wanilii
- szczypta soli
Potrzebny będzie również palnik gazowy i 3 łyżeczki cukru do przyrządzenia skorupki na wierzchu deseru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- Kaszę jaglaną starannie opłukać na sitku wodą, a następnie przelać dwukrotnie wrzątkiem.
- Z mleka odlać ½ szklanki, a resztę mleka wraz z kaszą i pozostałymi składnikami gotować na małym ogniu w rondelku pod przykryciem przez około 20 minut.
- Kiedy kasza będzie bardzo rozgotowana należy dodawać do niej powoli pozostałe mleko jednocześnie blendując na gładką masę.
- Uzyskany krem przełożyć do szklanych naczyń i pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 30-45 minut.
- Każdą porcję schłodzonego kremu obsypać ½ łyżeczki cukru i opalić cukier przy pomocy palnika, aż powstanie z niego karmelowa skorupka.
- Deser udekorować świeżymi owocami.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 230kcal
Białko: 4,5g
Tłuszcz: 10,5g
Węglowodany: 30g
W tym cukry: 13g