Tort urodzinowy nie musi ociekać tłuszczem i lukrem, a po przyjęciu weekendowym nie musimy bać się wagi.
Oto nasza propozycja na lekki deser z truskawkami. Jeden duży kawałek to niecałe 180kcal.
Jak go przyrządzić? Oczywiście wspólnie, to łatwe i zabawne!
SKŁADNIKI:
1 serek o smaku waniliowym 500g
1 galaretka w proszku o smaku truskawkowym
1 galaretka w proszku o smaku gruszkowym lub agrestowym
1 opakowanie biszkoptów 500g
1 opakowanie mrożonych truskawek (450g)
1/2 puszki gruszek w syropie (250g)
750ml wody
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- Rozpuścić w 250ml gorącej wody galaretkę agrestową, ostudzić ją (jeżeli zależy nam na czasie można włożyć naczynie z rozpuszczonym, gorącym roztworem galaretki do zimnej wody, np. w zlewie kuchennym).
- Rozpuścić galaretkę truskawkową w 500ml wody. Studzić, ale nie zależy nam na czasie, więc lepiej nie wkładać jej do zimnej kąpieli wodnej (stężałaby zbyt szybko).
- Pokroić na cieniutkie plasterki gruszki w syropie.
- Połączyć ostrożnie ostudzoną galaretkę gruszkową z serkiem waniliowym, dodać do masy połowę pokrojonych gruszek.
- Małą tortownicę wyłożyć biszkoptami. Polać biszkopty masą serowo-galaretkową tak, aby je przykryć, włożyć na kilka minut do lodówki, aż wszystko się zetnie, po czym włożyć do tortownicy resztę masy.
- Po 15 minutach położyć na masie serowej mrożone truskawki, a pomiędzy nimi pokrojone gruszki. Polać całość odrobiną płynnej galaretki truskawkowej. Po kilku minutach galaretka z owocami się zetnie i można już uzupełnić całość resztą płynnej galaretki.
- Torcik warto zrobić wieczorem i spożyć następnego dnia. Wówczas jest najsmaczniejszy.
Wartość odżywcza:
| 1 mały kawałek (100g) | 1 duży kawałek (150g) |
energia (kcal) | 117 | 177 |
białko | 6,8 | 10,5 |
tłuszcz | 1,4 | 2,2 |
węglowodany | 19,6 | 29,4 |
w tym cukry: | 10,8 | 16,3 |
błonnik | 0,6 | 0,9 |