SZARLOTKA RAZOWA DR WITAMINKI
Szarlotka najlepiej uda się, kiedy zaprosicie do kuchni Waszych Małych Asystentów. Ja to zrobiłam, więc oprócz szarlotki miałam niezłą zabawę:)
A oto przepis na naszą wersję szarlotki. zawsze jesteśmy pytani o przepis, więc prosimy bardzo, oto on:
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 (150g)
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 (150g)
- 1 kostka masła (200g)
- 4 żółtka jajka
- 1/2 szklanki cukru brązowego (100g)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Farsz:
- 6 jabłek 1000g
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 4 białka jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
Potrzebne akcesoria:
forma do ciasta 25 x 35cm, papier do wypieków (bez niego tez się uda!)
Sposób przyrządzenia
- Umyjcie owoce, pokrójcie je razem ze skórką na kawałki usuwając wcześniej gniazda nasienne. Wymieszajcie z cukrem waniliowym i cynamonem, przykryjcie i odstawcie.
- Połączcie ze sobą mąkę razową, białą i masło; krójcie je nożem mieszając równocześnie z mąką. Wbijcie żółtka, dodaj cukier i cukier waniliowy, ugniećcie całość na jednolitą masę.
- Podzielcie ciasto na dwie połowy, do jednej dodajcie kawę rozpuszczalną i wymieszajcie ją z ciastem dokładnie.
- Przytnijcie papier do wypieków tak, aby wystawał nieco z formy do pieczenia i wyłóżcie nim formę.
- Podzielcie ciasto z dodatkiem kawy na mniejsze kawałki, rozgniatajcie delikatnie palcami kawałki ciasta na cienkie plastry i wyłóżcie nimi spód foremki. Następnie posmarujcie spód ciasta powidłami śliwkowymi.
- Z białka jajka zróbcie pianę i delikatnie połączcie ją z owocami.
- Umieśćcie owoce w foremce, na powidłach.
- Podzielcie drugą połowę ciasta na mniejsze kawałki, rozgniatajcie je delikatnie na cienkie plastry i przykryjcie nimi całość.
- Posypcie ciasto 2 łyżeczkami cukru (można z tego zrezygnować).
- Wstawcie szarlotkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 50 – 55 minut.
Dobra rada: Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się przypieka, przykryjcie je papierem do wypieków.
Wartość odżywcza jednej porcji szarlotki (100g = 1/20 formy ciasta
oraz większej porcji (150g = 1/16 formy ciasta)
Energia i składniki pokarmowe | 100g (całość podzielona na 20 kawałków | 135g (całość podzielona na 16 kawałków) |
Energia (kcal) | 210 | 280 |
białko | 3 | 4 |
tłuszcz | 10 | 13 |
węglowodany | 29 | 40 |
w tym cukry | 13 | 17 |
błonnik | 2 | 3 |
cholesterol | 57 | 7 |